Q-Switch Nd-YAG Lazer İle Leke Tedavisi
Q-Switch Nd-YAG Lazer İle Leke Tedavisi
Günümüz teknolojisinde cilde zarar vermeden leke açmak için kullanılan en etkili yöntemdir. Ağrılı bir yöntem değildir. Tedaviden sonra ciltten herhangi bir kabuklanma oluşturmaz. 2 hafta aralıklarla uygulanmaktadır. Lazer tedavileri uzman doktor tarafından yapılması gereken ciddi işlemlerdir. Bu işlemler uzman doktorlar tarafından yapılmazsa yeni lekelerin oluşmasına neden olabilir. Görüldüğü gibi leke tedavisinde en iyi sonuç için tek tedavi yetmemektedir. Kişinin cilt tipine, lekenin derinliğine göre farklı tedavileri birlikte uygulamak gerekmektedir. Hangi tedaviden kaç seans yapılacağı kişinin tedaviye verdiği cevaba göre değişiklik gösterir. Ortalama 5 -6 seansta % 50 azalma sağlanabilmektedir. Seanslar arasında size önerilen leke acıcı kremleri kullanmanız gerekmektedir. Lekelerin yeniden oluşmaması için güneş koruyucu şarttır. Yüksek koruma faktörlü (spf 50) koruyucu krem yaz- kış kullanılmalıdır.
Leke tedavisi amacı, cilde rengini veren madde melanindir. Ciltteki melanin içeriğinin miktarı cildin gerçek rengini belirler. Güneş, yaşlanma, gebelik ve hormonal değişiklikler gibi sebeplerle ciltteki melanin içeriği artabilir ve ciltte dağınık şekillerde lekeli görüme sebep olur. Bu görünüm birçok hastada ciddi rahatsızlık hissi yaratır. Hem iş hem de özel yaşantısını olumsuz etkiler. Bir çok kadın hasta bu lekeli görünümü kamufle etmek amacıyla yoğun kapatıcı ve fondöten kullanır.
Herkesin özellikle yüz olmak üzere güneş gören bölgelerinde bir miktar lekelenme olması gayet normaldir. Ama eğer bu lekeli görünüm çok fazla ise o zaman rahatsız edici olabilir. İşte bu cilt lekeleri ya da melazmadan tamamen kurtulmak birçok kişinin hayalidir. Ama leke tedavisi zahmetli ve zordur.
Leke Oluşumu Nasıl Engellenir?
Mutlaka güneş koruyucu kullanılmalı. Güneş koruyucu kullanılsa bile direkt güneş ışığına maruz kalmamaya çalışılmadır. Lekenin bir diğer nedeni de ağda gibi tahriş edici işlemlerden sonra güneşe çıkılmasıdır. Mümkünse güneş gören bölgelerde (bıyık, çene gibi ) ağda, ip cımbız gibi tahriş edici kıl alma işlemleri uygulamayın. Eğer uygulandıysanız güneşten korunmaya çalışın.
Ciltte Leke Olmasının Nedenleri Nelerdir?
• Güneş
• Hormonal değişiklikler
• Bazı sistemik hastalıklar
• Genetik
• Enfeksiyonel hastalıklar(mantar vb.)
• İlaç kullanımı, yanlış kozmetikler, yanlış uygulamalar ve hamilelik
Leke Tedavisi Nasıl Yapılmalı?
Leke tedavisi için öncelikle objektif kriterler belirlenmeli lekenin hangi sebepten dolayı oluştuğu, kaç yıldır ciltte olduğu konusunda detaylı bir inceleme yapılması gerekmektedir.
Uygulama Sonrası Deride Ne Gibi Değişiklikler Meydana Gelir?
Uygulama sonrasında lekelerin üzerinde kabuklanma meydana gelebilir. Kabuklanma olan bölgelerin tahriş edilmemesi ve bu alanlarla oynanmaması gerekir. İyileşmenin ardından lekelerin renginin açıldığı görülmektedir.
Lazerle Leke Tedavisinin Yan Etkileri ve Riskleri Var Mıdır?
Lazerle leke tedavisinin sık görülen yan etkileri olmamakla birlikte, nadiren yara ve enfeksiyon oluşumu olabilmektedir. Tedavi sonrası güneşten korunma konusunda daha hassas davranılması, lekelerin yeniden ortaya çıkma olasılığını düşürmek ve ciltte yeni leke oluşumunu önlemek açısından önemlidir. Estetik amaçlı gerçekleştiriliyor olsa da lazerle tedavi uygulamasının tıbbi bir işlem olduğu unutulmamalı ve mutlaka uzman ve tecrübeli hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir.