Q-Switch Lazerle Leke Tedavisi
Q-SWITCH LAZERLE TEDAVİSİ
Günümüz teknolojisinde cilde zarar vermeden leke açmak için kullanılan en etkili yöntemdir. Ağrılı bir yöntem değildir. Tedaviden sonra ciltten herhangi bir kabuklanma oluşturmaz. Seanslar 2 hafta aralıklarla uygulanmaktadır.
Lazer tedavileri uzman doktor tarafından yapılması gereken ciddi işlemlerdir. Bu işlemler uzman doktorlar tarafından yapılmazsa yeni lekelerin oluşmasına neden olabilir. Leke tedavisinde en iyi sonuç için tek tedavi yetmemektedir. Kişinin cilt tipine, lekenin derinliğine göre farklı tedavileri birlikte uygulamak gerekmektedir. Hangi tedaviden kaç seans yapılacağı kişinin tedaviye verdiği cevaba göre değişiklik gösterir.
Ortalama 5 -6 seansta %50 azalma sağlanabilmektedir. Seanslar arasında size önerilen leke acıcı kremleri kullanmanız gerekmektedir. Lekelerin yeniden oluşmaması için güneş koruyucu şarttır. Güneş koruyucu; yüksek koruma faktörlü (spf 50) olmalı ve günde 2 – 3 kez yaz-kış kullanılmalıdır.
LEKE TEDAVİSİ GEREKTİREN LEKE ÇEŞİTLERİ
• Güneş lekeleri,
• Melezma (gebelik maskesi),
• Efelid (çil),
• Lentigo (yaşlılık lekeleri),
• Post inflamatuar hiperpigmentasyon(cilt yaralanmaları sonucu oluşan lekeler)
• Sivilce lekeleri
Bu lekelerin tedavisinde medikal ilaçlar dışında kimyasal peeling ve lazer uygulamaları kullanılmaktadır. Alexandrite lazerle özellikle çil, solar lentigoların ve yaşlılık lekelerinin tedavisinde etkili olmaktadır. Alexandrite lazer bu tip lekelerde 1 veya 2 seans uygulanmaktadır. Tedaviyi güneşin zararlı etkilerinin olmadığı kış döneminde uygulamak gerekir.
Güneş ışınları cildimizde lekelerin oluşmasına neden olabilir. Güneşe, hormonal değişikliklere (gebelik, tiroid fonksiyon bozuklukları gibi) ve ilaçlara (doğum kontrol hapları gibi) bağlı gelişen lekelerin ve doğumsal lekelerin yok edilmesi veya azaltılmasında Q switch Nd-Yag lazerler kullanılmaktadır. Uygulama öncesinde sürülen karbon bazlı solüsyon bir çeşit peeling etkisi de yaparak daha efektif sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Tedavi protokolü 6-10 seans arasındadır. Bu tip lazerler üst yüzeye yani epidermise hiçbir zarar vermeden dermisdeki melanin pigmentini hedef almaktadırlar. Yaz kış rahatlıkla uygulanabilmektedirler. Seans aralıkları 1 hafta ile 15 gün arasındadır.
Lazerle Leke Tedavisi Kaç Seans Sürer?
Seans sayısı lekenin çeşidine ve zorluğuna göre değişebilir. Yaşlılık lekeleri ve çiller için bazı durumlarda tek seans lazer uygulaması bile yeterli olabilmektedir. Daha zorlu ve derin lekeler için daha fazla seans gerekir. Bazı lekelerde, lekenin tamamen kaybolmaması da mümkündür. Bu nedenle bütün lekeler tamamen tedavi edilebilir demek doğru olmaz. Ancak her lazerle leke tedavisi seansı ile lekenin rengi açılacaktır ve sonuç olarak rengi cilt rengine daha yakın bir renge yaklaşacaktır.
Lazerle Leke Tedavisi Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle lazerle leke tedavisinin doktor kontrolünde yaptırılması önemlidir. Yanlış uygulamalar tehlikeli sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle lazer cihazlarının iyi ayarlanması önemlidir. Ayrıca leke tedavisi yapılacak bölgelerin güneş veya bronzlaştırıcılar sebebiyle renginin koyulaşmamış olması gerekir. Koyu renkteki cilt lazer ışınlarından daha fazla etkilenerek ciltte hasarlanmalara neden olabilir.
Lazerle Leke Tedavisi Sonrası
Lazerle leke tedavisi sonrasında özellikle güneşten koruma çok önemlidir. Mümkünse güneşe maruziyet hiç gerçekleşmemeli ya da güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır. Ayrıca cilde uygulanacak bakım ürünlerin alkol bazlı olmaması ve doğal yapıda ürünler olması da gerekmektedir.