Leke Tedavisi
Günümüzde en çok şikayet edilen cilt sorunlarından biri lekeler. Bu lekeler, ileride daha büyük cilt problemlerine neden olabiliyor. İster güneş, ister yaşlılık, hamilelik ve hormon tedavisi, doğum kontrol hapları nedeni ne olursa olsun cilt lekeleri oldukça yaygın ve kimi zaman rahatsız edici bir sorun. Lekeler sadece beyaz tenlilerde görülmüyor. Ozon tabakasının giderek hasar görmesi, ultraviyole ışınlarına daha çok maruz kalınmasına neden oluyor. Dolayısıyla güneş lekeleri oluşuyor ya da var olan lekelerin renkleri koyulaşıyor. Koyu tenliler de risk altında. Açıktan koyu kahverengiye kadar değişen tonlarda olan ve ilerleyen yaşla birlikte daha sık karşılaşılan lekeler, cildin en çok güneş gören bölgelerinde meydana geliyor. Onlarla baş etmenin ilk aşaması ise sorunun köküne inmek. Hiperpigmentasyon nedenini bulup ona göre önlem alınması.
Güneş lekesi (Melazma) nedir?
Güneş lekeleri genellikle yüzde oluşan kahverengi lekelenmelerdir. 20'li yaşlardan sonra ortaya çıkan bu problem, kadınlarda daha fazla görülüyor. Yüz bölgesinde sıklıkla iki taraflı ve simetrik oluyor. Güneşlenme, güneş ışınlarının dik geldiğinde alın, yanak, burun ve dudak üstü gibi yüz bölgelerinde daha fazla görülüyor, hamilelik ve hormon tedavisi, doğum kontrol hapları güneş lekelerini tetikliyor. Bu lekelerin rengi yaz aylarında koyulaşırken kış aylarında açılabiliyor, ancak bazı lekelerin tüm yıl boyunca koyu kalabiliyor. Derin ve yüzeysel olmak üzere iki çeşidi bulunan güneş lekelerinde yüzeysel lekelerin tedavisi daha kolay, derin lekelerin ise daha zor. En çok görünen ise; derin ve yüzeysel lekelerin bir arada bulunduğu leke tipi. Esmerlerde ve buğday tenlilerde güneş lekesi olasılığı beyaz tenlilere göre daha yüksekken beyaz tenlilerde de güneş lekesi yani melazma görülebiliyor.
Güneş lekesi olmaması için ne yapmak gerekir?
Güneş lekesi şikayeti olanların düzenli olarak yaz, kış, gün içinde 4 saatte bir, en az 30 faktörlü güneşten koruyucu ürünler kullanmaları gerekir. Ayrıca güneşten koruyucu kullanırken bile çok fazla direkt güneşe maruz kalınmamalı, gölgede durmaya özen göstermeli ve şapka, gözlük takılmalıdır.
• Her yaşta, uygun koruma faktörlü güneş koruyucular kullanılmalı.
• Güneş ve solaryumla bronzlaşmaya çalışırken ciltte kontrolsüz olarak yanıklar oluşmamalı.
• Kozmetik amaçlı kullanılan ıslak alkollü mendiller, tüy sarartıcı kremler, deodorantlar, bronzlaştırmaya yardımcı krem gibi ürünlerin özellikle de güneşle temas etmeleri, ciltte lekelenmelere yol açar.
• Özellikle yüz, koltuk altı, kasık bölgesi gibi cildin ince olduğu bölgelere uygulanan ağda, lazer epilasyon, cilt bakımı, peeling gibi işlemlerin sonrasında cildin güneşten, kimyasal ve mekanik travmalardan özenle korunması gerekir.
• Sivilce, akne izlerine gelişi güzel uygulanan tedaviler ileride leke sebebidir.
• Hamilelik döneminde meydana gelen yüzdeki gebelik lekesi, hormonal durumdaki değişikliklerin güneşle etkileşimi sonrası oluştuğu için bu dönemde özellikle güneşten dikkatle korunmak gerekir.
Güneş lekeleri nasıl tedavi ediliyor?
• Tedavi öncesi lekenin derinliğinin tespit edilmesi çok önemlidir. Güneş lekesi tedavisinde, leke yeni başladıysa tedaviden daha iyi yanıt alındığını gerçek. Leke ne kadar eskiyse tedavi süresi de o ölçüde uzun oluyor.
• Lekenin meydana geliş sebebi araştırılıp, etken bulunarak cildin o sebepten arındırılması gerekir. Buna dikkat edilmezse var olan lekenin, tedavi edilse bile tekrar oluşabileceği unutulmamalı.
• Ciltte oluşan, akut denilen yeni başlamış olan hastalık belirtileri varsa (yanık, kızarıklık, kaşıntı, pullanma vb.) bu şikayetler tedavi edilmeli.
• Lekenin durumuna göre bir tedavi yöntemi belirlenip sabırla tedavisi yapılmalı.
• Leke tedavisi sonrası gerekli bakımın ve korumanın yapılması gerekir. Günlük olarak mutlaka en az 30 faktörlü güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Lazerle leke tedavisi
Lazerle leke tedavisinde, renk maddesine etki eden lazerler ile cildi soyarak yenileyen lazerler kullanılıyor. Leke tedavisinde en güvenle ve yaygın kullanılan cihaz olan "Q -svvitched Nd: YAG lazer. 1064 nm dalga boyunda ve nanosaniye gibi kısa bir sürede atış yapan lazerler. Çok kısa sürede atış yapan lazerler renk hücrelerinde renk maddesini patlatarak etkili. Bu kadar kısa sürede atış yapıldığı zaman sadece renk maddesi zarar görür, çevre dokudaki hücrelerde etkilenme olmaz. Böylece ciltte hasar oluşmadan ve cilt zarar görmeden tedavi sağlanabilir. Bu tür lazerler aynı zamanda cilt yenilemesini sağlama özelliğine sahiptir.