Lazerle Leke Tedavisi Hakkında
Leke Tedavisi
İnsan vücudunda yaşlılık, güneş ve çeşitli nedenlerden dolayı çok sayıda ve türde leke oluşabilir hatta bu lekeler doğuştan da var olabilir (doğum lekesi,çil vs.).
Leke tedavisinde en önemli unsur, leke teşhisinin doğru yapılıp uygun tedavinin uygulanmasıdır. Bunun içinde uzman doktorlara başvurulması, tedavinin uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.
Lekelerden Nasıl Korunurum?
Bir çok leke tedavisinde güneşin zararlı ışınlarından korunmak en temel önlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yaz aylarında 3-4 saat arayla güneş koruyucu krem kullanılması önerilmektedir.
Leke Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Çok sayıda leke türü olmasından dolayı, her leke için tedavi yaklaşımı/yöntemi farklı olabilmektedir. Popüler leke tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır;
• Karbon Peeling
• Kimyasal Peeling
• Fraksiyonel CO2 Lazerler
Lazerle leke tedavisi kaç seans sürer?
Lazerle leke tedavisinde seans sayısı lekenin cinsi, derinliği ve kişinin cilt yapısı ile alakalıdır. Yüzeysel bir çil tek seansta gerilerken derin bir çil 4-5 seans gerektirebilir. Doğum lekeleri 10-15 seans sürebilir. Melazma tarzındaki güneş lekeleri 8-10 uygulama gerektirebilir. Leke tedavilerinde seans aralıkları ortalama 3-8 hafta olabilir.
Lazerle leke tedavisinden ne beklemeliyim?
Lazerle leke tedavisinin etkinliği lekenin tipi, derinliği, cildin yapısı ve seçilen lazerin cinsi ile alakalıdır. Bu yüzden tedavi sonuçları kişinin sahip oluğu lekenin ne olduğuna ve doktorunuzun sizi doğru şekilde tedavi edip etmediğiyle ilgilidir. Bu yüzden bu konuda uzman bir doktor ile tedavi edilmek ve doğru bilgilendirilmek önemlidir.
Lazerle leke tedavisinden nelere dikkat etmeliyim?
Lazerle leke tedavileri uzun süren ve uzmanlık gerektiren tedavilerdir. Koyu tenli kişilerde leke tedavilerinde çok dikkatli olunmalıdır. .Koyu tenlilerde reaksiyonel lekelenme olasılığı yüksektir. Lazer seçimi doğru olmalı ve cildi çok tahriş etmekten kaçınılmalıdır. Kılcal damarları olan kızarık ve hassas ciltli kişilerde dikkatli ve tecrübeli ellerce tedavi yapılmalıdır. Çünkü bu ciltlerde açık tenli olsalar da reaksiyonel lekelenme olabilir.
Lazerle leke tedavisinde kullanılan cihazlar ve etki mekanizmaları nelerdir?
Q–Switched Nd: YAG Lazerler: Q –switched Nd-YAG lazer 1064 nm dalga boyundadır. Q-switched lazerler nanosaniye gibi kısa bir sürede atış yapan lazerlerdir. Çok kısa sürede atış yapan lazerler renk maddesini patlatarak etkili olurlar. Bu kadar kısa sürede atış yapıldığı zaman sadece renk maddesi zarar görmekte, çevre dokudaki hücrelerde etkilenme olmamaktadır. Böylece ciltte hasar olmadan ve cilt zarar görmeden tedavi sağlanabilmektedir. Bu tür lazerler aynı zamanda cilt yenilemesi yapma özelliğine sahiptirler. Peeling, cilt yenileme yöntemleri (PRP, mezolift ) gibi yöntemler ile birlikte kullanılarak etkinlikleri artırılabilir. 1-3 hafta aralıklarla yapılabilir en az 6 seans önerilir. İşlem sonrası ciltte hafif bir pembelik olur yarım gün içinde geriler. Karbon Peeling, Q-switched Nd-YAG lazer uygulanmadan 15-20 dk. önce lekeli bölgelere siyah renkli karbon solüsyonu sürülür. Karbon maddesi ciltteki yağ kanalları tarafından emilir. Renk duyarlılığı düşük olan Nd-YAG lazerin etkinliği, karbon sayesinde deri üstüne ve altına renk maddesi yerleştirildiği için artmaktadır. Aynı zamanda lazer cildi tararken karbon partikülleri peeling etkisi yapmaktadır. Karbon peeling 1-3 hafta aralıklarla yapılabilir. Diğer tedavilerle kombine edilebilir. En az 6 seans önerilir.
Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Neler Olur?
Q Switched lazerle leke tedavisi uygulanmasından sonra örneğin melazma tedavisinde uygulama sonrasında hiç kızarıklık olmaz. Bu uygulama tamamen ağrısızdır, aynı zamanda ciltte de bir yenileme sağlar. Bu lazerin 1064 nm dalga boyu soyma, yakma, kabuklanma, kızarıklık yaratmaz. İlk 3 gün kızarıklık olur, 3 gün sonra çok hafif bir kabuk meydana gelir, 1 hafta sonra ise kabuk tamamen dökülür. Alttaki leke ise tamamen geçmiş olur.
Lazerle Leke Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Uygun lazerle yapılan leke tedavisinin genelde yan etkileri yoktur. En yaygın problem, bazı leke ve pigmentli lezyonların leke tedavisine dirençli olmaları, renkleri bir miktar açılmakla birlikte tedaviye yetersiz cevap vermemeleridir. Güneşe direk maruz kalınması halinde tedavi edilen lekelerin geri gelme olasılığı yükselir. Lekelerin tekrar geri gelmesini ve genel olarak cildinizde yeni lekelerin oluşmasını engellemek için cildinizin güneşe karşı titizlikle korunması önemlidir.