Cilt Neden Yaşlanır?
Genetik faktörler, stres, güneş, uykusuzluk, çalışma koşulları ve beslenme alışkanlıkları gibi etkenlerden dolayı cilt yaşlanmakta, buna karşın cilt kendisini sürekli yenileyerek yaşlanmanın etkilerini onarmaktadır. Belli bir yaştan sonra hücrelerde yapılan onarım oranı yavaşlar. Cildin kolajen üretimi düşer, cildin destek tabakasını oluşturan bağ dokusundaki elastik liflerin kaybolması ile de cilt gevşemesi, kırışıklıklar, güneş lekeleri, cildin giderek incelmesi gibi yaşlanma belirtileri ortaya çıkar.
Derideki leke problemi, toplumda oldukça sık rastlanmaktadır. Bu lekeler, derinin pigmente lezyonlarıdır. Yani deriye rengini veren ve pigment ismi verilen partiküllerin bölgesel birikimidir. Bu lekeler, herhangi bir fiziksel rahatsızlık oluşturmasa da kişide dış görünüşü etkilediğinden psikolojik problemlere neden olabilmektedir.
LAZERLE LEKE TEDAVİSİ
Q- switched Nd-YAG lazer, 1064 nm ve 532 nm başta olmak üzere farklı dalga boylarında ışınlar üretebilen lazerdir. Q-switched lazer teknolojisinin en büyük özelliği; kısa bir sürede son derece güçlü atışlar yapabilmesidir. Kliniğimizde uygulama yaptığımız Q-Switched Nd-Yag lazer, her cilt lekesinde başarılı sonuçlar vermektedir.
Q-Switched Nd Yag Lazerle leke tedavisi uygulanması esnasında lazer enerjisi, yoğun bir şekilde melanin içeren hücreler tarafından absorbe edilirken, diğer normal cilt renginde olan hücreler etkilememektedir. Genelde ağrılı bir yöntem değildir. Hastanın daha rahat olmasını sağlamak için anestezik kremler veya soğuk uygulaması yapılabilir.
LAZERLE LEKE TEDAVİSİ SONRASINDA NELER OLUR?
Q-Switched lazerle leke tedavisi uygulanmasından sonra örneğin melazma tedavisinde uygulama sonrasında hiç kızarıklık olmaz. Bu uygulama tamamen ağrısızdır, aynı zamanda ciltte de bir yenileme sağlar. Bu lazerin 1064 nm dalga boyu soyma, yakma, kabuklanma, kızarıklık yaratmaz. Eğer çil, güneş lekesi, yaşlılık lekesi tedavisi yapılacaksa Q Switched lazerin 532 nm dalga boyu kullanılır. Bu durumda hafif bir yanma hissedilir. İlk 3 gün kızarıklık olur, 3 gün sonra çok hafif bir kabuk meydana gelir, 1 hafta sonra ise kabuk tamamen dökülür.
Doğumsal lekeler olarak bilinen lekeler ise daha derin dermal lezyonlardır. Bunların tedavisi için cildin daha derinlerine etki edebilecek bir dalga boyu olan 1064 nm dalga boyu kullanılmaktadır.
LAZERLE LEKE TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR NELERDİR?
Lazerle leke tedavisi uygulanacak bölgeler güneşten veya bronzlaştırıcı losyonlardan dolayı bronzlaşmış olmamalıdır. Cildin bronzlaşmadan kaynaklanan daha koyu renkli kısımları da lazer ışınlarını absorbe edebilir ve bunun sonucunda ciltte irritasyon gibi yan etkiler görülebilir.Tedavi sonrasında da cildi güneş ışınlarından titizlikle korumalıdır.