Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?
Leke tedavisi
Çiller, güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, doğumsal deri lekeleri deride sık görülen bir sorundur. Birçok insan bu lekelerin yok edilmesini istiyor. Bu amaçla başvurulan tedavi yöntemlerinden biri de laserler ve diğer ışık sistemleridir. Günümüzde laser teknolojisindeki gelişmeler sayesinde deri lekelerinin yok edilmesinde en çok başvurulan yöntemlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Laser tercihleri lekenin türü, yaygınlığına göre değişkenlik gösterir. Tek tek olan lekelerde Q-SW laser ile yapılan uygulamalar yeterli olabilir.
Leke tedavisi nasıl yapılır?
Öncelikle lekenin türü ve yaygınlığı dermatoloji uzmanlarımız tarafından dermoskopi ve özel ışık sistemleri yardımıyla muayene edilir ve uygun olan tedavi yöntemi belirlenir. Tedavi alanı öncelikle fotoğraflanır. Ardından anestezik kremle uyuşturulur. Lekenin türüne göre seçilen laser sistemi uygun parametrelerle tedavi edilir. Uygulama sonrası tedavi alanına soğuk uygulama yapılır ve yatıştırıcı, epitelizan kremlerle tedavi alanı kaplanır. Evde uygulanması üzere tedavi hekimi tarafından reçete edilir. Kontrol için uygun bir zamana randevu verilerek taburcu edilir.
Lekeler laserle tek seansta yok edilebilir mi?
Lekenin türüne ve yaygınlığına bağlı olarak değişir. Tek tek olan çiller gibi yüzeysel lekeler bir seansta yok edilebilirler. Fakat yaygın lekelenmelerde birden fazla seans gerekebilir. 3-4 seans hatta bazı doğumsal lekelerde aralıklı daha fazla seans gerekebilir.
Lekeler tekrar belirebilir mi?
Güneş lekelerinde malum ana etken güneşlenme ve buna bağlı oluşan deri hasarlarıdır. Leke yok edildikten sonra gerekli oranda güneşten korunmayanlarda yeni lekeler oluşabilir. Bu durumda tedavi yeniden yapılabilir. Doğumsal Cafe au Lait gibi lekelerde ise kökenin deride derin dokularda olması nedeniyle nüksler görülebilir. Bu nedenle aralıklı olarak kontrol ve gerekirse tedavi tekrarı gereklidir.
Laser uygulamasının yan etkileri var mı?
Ağrı: Laser uygulamaları sırasında deriye bir lastiğin çarpmasında hissedilen bir ağrı gibi his olabiliyor. Bu nedenle işlem öncesi deri anestezik maddelerle uyuşturulur. Bunun yanında soğuk hava desteği ile ağrı hissi azaltılmaya çalışılır.
Renk değişikliği: İşlem sonrası tedavi alanında kırmızı, kahverengi ve beyaz tonlarda farklı renk değişiklikleri görülebilir. Bu tür sorunlar genelde bir haftada düzelir. Makyajla kapatılmasında sorun yoktur.
Şişlik: Tedavi alanında geçici kabarmalar olur. Tek tek sorunlarda genelde 2-3 saatte düzelme görülür. Yaygın olan sorunlarda 24 saate kadar uzayan şişkinlik görülebiliyor.
Geçici ton farklılıkları. Bu sorun kendiliğinden düzelebileceği gibi bazı durumlarda ek tedaviler gerektirebilir.
Leke tedavisinde hemen normal hayata dönülebilir mi?
Yapılacak tedaviye ve sorunun yaygınlığına göre değişkenlik gösterebilir. Tek tek olan sorunlarda hemen günlük yaşama dönülebilir. Ancak yaygın sorunu olanlarda bir-iki gün istirahat gerekebilir.
Göz çevresi yerleşimli doğumsal benlerin tedavisinde iki güne kadar uzayan şişlikler gözlenebiliyor. Bu süreçte istirahat ve uygun kremlerle tedavi öneriyoruz.
Leke tedavisi kime yapılmaz?
Hamileler
Kan sulandırıcı ilaç kullananlar
Kullanılan laser frekansına aşırı
duyarlılığı olanlar.
Pemfigus gibi deri hastalığı
olanlar
Vitiligo hastaları
Aktif enfeksiyonu olanlarda leke
tedavisi uygulanmaz.