Ciltte Lekelenme Nedenleri Nelerdir?
Lazerle Leke Tedavisi
Derideki leke problemi, toplumda oldukça sık rastlanmaktadır. Bu lekeler, derinin pigmente lezyonlarıdır. Yani deriye rengini veren ve pigment ismi verilen partiküllerin bölgesel birikimidir. Bu lekeler, herhangi bir fiziksel rahatsızlık oluşturmasa da kişide dış görünüşü etkilediğinden kozmetik ve psikolojik problemlere neden olabilmektedir.
Cildimizin koyu ya da açık renkte olmasını sağlayan deride bulunan ve melanin adı verilen pigmentlerdir. Bu pigmentlerin homojen dağılımı bir sorun yaratmazken, özellikle görünen bölgelerdeki bölgesel artışları dikkat çekmekte ve bu da kişiyi rahatsız etmektedir.
Ciltte Lekelenme Nedenleri Nelerdir?
Melanin pigmentinin belli bölgelerde toplanarak cilt lekelerini oluşturması çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Bu lekelerin bir kısmı, güneşin cildimize verdiği hasar (foto yaşlanma), hormonal değişiklikler, ilerleyen yaş, yanlış ürün kullanımı ve yanlış uygulamalar sonucu oluşabilmektedir. Melazma adı verilen lekeler ise çoğunlukla yanaklar, alın ve göz çevresine yerleşim gösterirler. Genellikle yaşlanma, güneşe maruziyet, gebelik ve doğum kontrol ilacı kullanımı gibi hormonal değişiklikler nedeni ile oluşurlar.
Lazerle Leke Tedavisinde Hangi Lazerler Kullanılır ve Nasıl Etki Ederler?
Lazer, kısaca yoğunlaştırılmış ışık demetidir. Renkli ya da renksiz oluşu ve hatta hangi renkte olduğu ışığın dalga boyuna bağlıdır. Bu dalga boyu aynı zamanda ışığın hedefini de belirler. Örneğin bir lazer ışını kırmızı renk tarafından tutulurken, bir başka lazer ışını siyah renk tarafından tutulabilir. Bunu belirleyen dalga boyudur. Bir madde ya da bir doku tarafından tutulan bu ışık enerjisi, tutulduğu yerde ısı enerjisine dönüşerek etki göstermektedir. İşte bu nedenle leke tedavisinde kullanılan lazerlerin hedefi yukarıda sözü edilen melanin pigmentidir. Melanin pigmentini hedef alan bir lazer normal hücreler tarafından tutulmadığından diğer hücrelere zarar vermez.
Q-switched Nd-YAG Lazer Nedir?
Q- switched Nd-YAG lazer, 1064 nm ve 532 nm başta olmak üzere farklı dalga boylarında ışınlar üretebilen lazerlerdir. Q-switched lazer teknolojisinin en büyük özelliği; kısa bir sürede son derece güçlü atışlar yapabilmesidir.
Q-switched Nd-YAG lazer, lazer ışığını kullanarak, etrafındaki normal dokuya zarar vermeden pigmentleri azaltır ya da yok eder. Melanozomlar lazer ışığına maruz kaldıklarında, vücut tarafından emilen küçük parçacıklara bölünürler. Bu sayede melanin ve melanozom yapıları azaldığından melazmanın rengi açılmakta, sağlıklı ve lekesiz bir cilt görünümü ortaya çıkmaktadır. Bu lazer sistemi çok farklı cilt tiplerindeki lekeler üzerinde etkili olduğu, yapılan klinik çalışmalarla da kanıtlanmıştır.
Lazerle Leke Tedavisinde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
Lazerle leke tedavisi uygulanacak bölgeler güneşten veya bronzlaştırıcı losyonlardan dolayı bronzlaşmış olmamalıdır. Cildin bronzlaşmadan kaynaklanan daha koyu renkli kısımları da lazer ışınlarını absorbe edebilir ve bunun sonucunda ciltte irritasyon gibi yan etkiler görülebilir. Ancak Q-switched lazerler koyu tenliler dahil tüm cilt tiplerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Ciltte leke problemi olan tüm hastaların tedavi yapılmasa da mutlaka güneşe maruziyetten kendilerini korumaları mevcut problemin artmaması için gereklidir. Güneş koruma faktörlü kremlerle birlikte güneşin yoğun olduğu mevsimlerde örtücü kıyafetlerden de faydalanarak ek önlemler alınmalıdır. Q-switched lazerlerle leke tedavisinde de tüm lazer uygulamalarında olduğu gibi uygulama yapılan bölge güneşten korunmalıdır.
Lazerle Leke Tedavisi Toplam Kaç Seans Uygulanır?
Çiller, yaşlılık lekeleri ve yaygın lekelerin tedavisi için genellikle tek seans yeterli olmaktadır. Bazı lezyonlar tamamen kaybolmayabilir ancak lazerle leke tedavisi uygulamasından sonra renkleri önemli oranda açılır. Bu nedenle nadiren de olsa bazı lekeler için ikinci veya üçüncü seanslar gerekli olabilmektedir. Çiller ve kahverengi yaşlılık lekeleri genelde başarılı bir şekilde tedavi edilirken, daha derin yerleşimli lekeler, tedaviye dirençli olabilmektedir. Ancak özellikle melazmada, üstelik çok farklı cilt tipine sahip kişilerde yerleşim gösterse bile, Q-switched lazer ile tedavi etkinliği ve başarısı çok artmıştır. Bu durum çok sayıda klinik çalışma ile de kanıtlanmıştır.
Lazerle Leke Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Lazerle leke tedavisinin önemli sayılabilecek bir yan etkisi yoktur. Tedavi sonrası güneşe direk maruz kalınması halinde ise tedavi edilen lekelerin tekrarlama olasılığı yükselir. Lekelerin tekrarlamasını önlemek ve genel olarak ciltte yeni lekelerin oluşmasını engellemek için cildin güneşe karşı gerekli tüm önlemler alınarak korunması önemlidir.