Q Switch Lazer Tedavisi Nedir? Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
Q Switched Lazer ile Leke Tedavisi
Çiller, güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, doğumsal deri lekeleri deride sık görülen bir sorundur. Birçok insan bu lekelerin yok edilmesini istiyor. Bu amaçla başvurulan tedavi yöntemlerinden biri de lazerler ve diğer ışık sistemleridir. Günümüzde lazer teknolojisindeki gelişmeler sayesinde deri lekelerinin yok edilmesinde en çok başvurulan yöntemlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Lazer tercihleri lekenin türü, yaygınlığına göre değişkenlik gösterir. Tek tek olan lekelerde Q-Switched lazer ile yapılan uygulamalar yeterli olabilir.
Lekeler lazerle tek seansta yok edilebilir mi?
Lekenin türüne ve yaygınlığına bağlı olarak değişir. Tek tek olan çiller gibi yüzeysel lekeler bir seansta yok edilebilirler. Fakat yaygın lekelenmelerde birden fazla seans gerekebilir. 3-4 seans hatta bazı doğumsal lekelerde aralıklı daha fazla seans gerekebilir.
Lekeler tekrar belirebilir mi?
Güneş lekelerinde malum ana etken güneşlenme ve buna bağlı oluşan deri hasarlarıdır. Leke yok edildikten sonra gerekli oranda güneşten korunmayanlarda yeni lekeler oluşabilir. Bu durumda tedavi yeniden yapılabilir. Doğumsal Cafe au Lait gibi lekelerde ise kökenin deride derin dokularda olması nedeniyle nüksler görülebilir. Bu nedenle aralıklı olarak kontrol ve gerekirse tedavi tekrarı gereklidir.
Lekeler lazerle tek seansta yok edilebilir mi?
Lekenin türüne ve yaygınlığına bağlı olarak değişir. Tek tek olan çiller gibi yüzeysel lekeler bir seansta yok edilebilirler. Fakat yaygın lekelenmelerde birden fazla seans gerekebilir. 3-4 seans hatta bazı doğumsal lekelerde aralıklı daha fazla seans gerekebilir.
Leke tedavisinde hemen normal hayata dönülebilir mi?
Yapılacak tedaviye ve sorunun yaygınlığına göre değişkenlik gösterebilir. Tek tek olan sorunlarda hemen günlük yaşama dönülebilir. Ancak yaygın sorunu olanlarda bir-iki gün istirahat gerekebilir. Göz çevresi yerleşimli doğumsal benlerin tedavisinde iki güne kadar uzayan şişlikler gözlenebiliyor. Bu süreçte istirahat ve uygun kremlerle tedavi öneriyoruz.
Leke tedavisi kime yapılmaz?
• Hamileler
• Kan sulandırıcı ilaç kullananlar
• Kullanılan lazer frekansına aşırı duyarlılığı olanlar.
• Pemfigus gibi deri hastalığı olanlar
• Vitiligo hastaları
• Aktif enfeksiyonu olanlarda leke tedavisi uygulanmaz.
Lazerle Leke Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Uygun lazerle yapılan leke tedavisinin genelde kötü bir yan etkileri yoktur. En yaygın problem, bazı leke ve pigmentli lezyonların leke tedavisine dirençli olmaları, renkleri bir miktar açılmakla birlikte tedaviye yetersiz cevap vermemeleridir.
Yara ve enfeksiyon oluşumu çok nadir görülür.
Cilt soyma yapılmadığı sürece enfeksiyon oluşmaz. Enfeksiyon oluşması antibiyotikli kremlerle kolayca önlenebilir veya tedavi edilebilir.
Normal deride de nadiren renk açılması hipopigmentasyon görülebilir. Bu gibi durumlarda büyük çoğunlukla renk açılma etkisi çok minimaldir.
Güneşe direk maruz kalınması halinde tedavi edilen lekelerin geri gelme olasılığı yükselir.
Lekelerin tekrar geri gelmesini ve genel olarak cildinizde yeni lekelerin oluşmasını engellemek için cildinizin güneşe karşı titizlikle korunması önemlidir.