Leke Tedavisi Nedir? Cildimize Nasıl Uygulanır?

Leke Tedavisi Nedir? Cildimize Nasıl Uygulanır?

Leke tedavisi
Leke tedavisi amacı, Cilde rengini veren madde melanindir. Ciltteki melanin içeriğinin miktarı cildin gerçek rengini belirler. Güneş, yaşlanma, gebelik ve hormonal değişiklikler gibi sebeplerle ciltteki melanin içeriği artabilir ve ciltte dağınık şekillerde lekeli görüme sebep olur. Bu görünüm bir çok hastada ciddi rahatsızlık hissi yaratır. Hem iş hem de özel yaşantısını olumsuz etkiler. Bir çok kadın hasta bu lekeli görünümü kamufle etmek amacıyla yoğun kapatıcı ve fondöten kullanır.

En uygun tedavi yöntemi cildin hem yüzeyel hem de derin tabakalarındaki lekeleri tedavi etmek için lazer ve peeling yöntemlerini kombine etmektir. Çünkü lazer ile hem derin hem de yüzeyel cilt lekeleri tedavi edilebilir. Aynı zamanda postinflamatuar hiperpigmentasyon oluşumu da engellenmiş ya da tedavi edilmiş olunur.

Karbon peeling uygulaması ciltteki pigmentasyonu azaltmak için uygulanır. Uygulama öncesi tüm yüze karbon kremi uygulanır ve lazerle cilt temizlenir. Hem cilt lekelerden arınır hem cilt kırşıklıkları azalır hem de cilt gözenekleri sıkılaşır. Bu uygulamalardan sonra ciltte hafif bir pembelik oluşabilir, 15-20 dk içinde kendiliğinden geçer. Yüzde herhangi bir kabuklanma ya da işgücü eksikliğine yol açmaz.
Leke ya da pigmentasyon bozukluklarının tedavisinde elde edilen başarı kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama lekelerde % 40-90 oranında bir açılma ya da küçülme olur. Leke tedavisi için başvuran hastalara her zaman lekelerinin tamamen geçmeyeceğini önceden bilmelidirler. 

Cildimizde oluşan lekeleri;

1) Doğumsal lekeler
2) Güneş lekeleri (Melazma, solar lentigo)
3) Postinflamatuar hiperpigmentasyon (cildin tahrişi sonrası hassasiyetin artmasına bağlı örneğin; egzama veya peeling sonrası oluşan lekeler)
4) Çiller olarak ayırabiliriz.Güneş ışınları cildimizde lekelerin oluşmasına neden olabilir.Güneşe, hormonal değişikliklere (gebelik, tiroid fonksiyon bozuklukları gibi) ve ilaçlara (doğum kontrol hapları gibi) bağlı gelişen lekelerin ve doğumsal lekelerin yok edilmesi veya azaltılmasında Q switched Nd Yag lazerler kullanılmaktadır. Uygulama öncesinde sürülen karbon bazlı solüsyon bir çeşit peeling etkisi de yaparak daha efektif sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.

Tedavi protokolü 6-10 seans arasındadır. Bu tip lazerler üst yüzeye yani epidermise hiçbir zarar vermeden dermisdeki melanin pigmentini hedef almaktadırlar. Yaz kış rahatlıkla uygulanabilmektedirler. Seans aralıkları 1 hafta ile 15 gün arasındadır.

Leke Tedavisi Nedir? Cildimize Nasıl Uygulanır?